Auto keuring

Keuringsinstellingen

Over autokeuringen

Een autokeuring is een controle van een voertuig op technische aspecten.

Verplichte autokeuringen zijn allereerst de Algemene Periodieke Keuring (APK). De andere verplichte keuringen worden in Nederland uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW. Het gaat hierbij om keuringen bij de import van een auto, bij grote wijzigingen en wanneer de eigenaar bepaalde eigenschappen op het kentekenbewijs wil laten aanpassen: wanneer bijvoorbeeld een bus wordt omgekeurd om personen te vervoeren, of wanneer de brandstof wordt aangepast voor LPG.
Uitzondering zijn wijzigingen die worden uitgevoerd door een bedrijf met een erkenning van de RDW. Deze erkenning houdt in dat alle wijzigingen die dat bedrijf aanbrengt volgens een vaste procedure worden uitgevoerd en dat daardoor een keuring door de RDW niet nodig is voor de wijzigingen op het kentekenbewijs.
Vrijwillige autokeuringen kunnen door iedereen worden uitgevoerd, er is geen bescherming voor deze benaming. Zowel de ANWB als de DEKRA voeren onafhankelijke keuringen uit voor particulieren en bedrijven. Het gaat om keuringen bij aan of verkoop, bij garantieafloop en bij conflicten over reparaties of schade.
Bron: nl.wikipedia.org